zondag 17 december 2017

Bretoense appeltaart



Dit is een taartje die bij elke gelegenheid gesmaakt wordt. En echt niet zo moeilijk te maken, toch niet met het recept uit het boek , Bakken voor iedereen deel 1. Prachtig boek, staat vol met feestelijke taarten en gebak, die je  gemakkelijk kan maken, het is prachtig geïllustreerd en uitgelegd.


Je start met een boterdeeg, dit is een recept voor een taartring van 16cm. Ik gebruikte de ring van een springvorm van 16cm van Dr. Oetker.

Boterdeeg: 125 gr bloem - 75 gr zachte boter - 50 gr suiker - een half ei ( 25 gr) - snuifje zout en vanille naar smaak

Tip: een half ei klop je eerst los en dan kan je gemakkelijk afwegen.

Je maakt dit best enkele uren op voorhand of nog beter zelf , de dag voordien. Doe alle ingredïenten in een mengkom en vermeng kort tot een homogeen deeg. Wikkel in plastiekfolie en laat nog enkele uren in de koelkast rusten.


 

Plaats de ring op een bakplaat met bakpapier en boter hem in. Rol het boterdeeg uit tot 3mm dikte en bekleed er de vorm mee. Druk goed aan in de plooi , als je de appeltjes er in doet dat het niet zakt.     

Dit heb je nodig om verder te werken: een beetje amandelmeel - 2 appels vb.  Jazz - 35 gr gesmolten boter - 2 eierdooiers - 10 gr maiszetmeel - 60 gr suiker - vanille naar smaak

Zo ga je te werk : Warm de oven voor op 180°.  Prik de bodem in en strooi er een weinig amandelmeel in ( om het vocht van de appeltjes op te vangen)  Snij het overtollige deeg met een mesje voorzichtig af, of rol eens over de vorm met de deegrol.


Schil de appeltjes en schik ze in de vorm.


Meng voor de vulling de gesmolten boter met de eierdooiers, de suiker, het maiszetmeel en een weinig vanille. Verdeel over de appeltjes, geen nood, ze staan niet onder. Bak ongeveer 45 min op 180°. Laat de taart volledig afkoelen, abricoteer, dit gaat gemakkelijk met een beetje warme abrikozen confituur. En bestrooi de randen met decoratiesuiker ( deze smelt niet weg) https://www.bouwhuis.com hier heb je een ruim aanbod van bakbenodigdheden.

Klaar? Bakken maar !

Bron : Bakken voor iedereen deel 1 uitgeverij Lannoo
                                                       

Geen opmerkingen:

Een reactie posten