maandag 8 januari 2018

Piro's of worstenbroodjes

Heerlijke worstenbroodjes, als snelle hap of als volwaardige maaltijd, de meningen zijn verdeeld. Er is wel een beetje werk aan, misschien dat ze voor de bakker niet echt een "snelle" hap zijn!


Benodigdheden voor 16 broodjes: 
Voor de gehaktvulling : 700gr gemengd gehakt - 1 ei - paneermeel - kruiden naar smaak , ik heb ze al op verschillende manieren gemaakt, met verse kruiden ( rozemarijn, thijm en peterselie) - met gedroogde kruiden ( spaghettikruiden ) 

Voor het gehakt voeg je alles samen en meng tot een samenhangend geheel, voeg paneermeel mee toe tot het een geheel vormt.


Weeg het geheel en deel door 16, vorm daar worstjes van en laat onder plastiekfolie rusten.


Voor de broodjes heb je nodig : 700 gr tarwebloem - 80 gr gist - 450 gr volle melk - 50 gr  ongezouten boter op kamertemperatuur - 9 gr zout - 1 losgeklopt ei

Zo ga je te werkt : Verkruimel de gist in de melk en roer los, voeg een beetje bloem toe, als je aan de helft van je bloem bent,  doe je het zout bij de bloem en voeg verder toe. Als laatste voeg je de boter toe. Laat mengen tot het loskomt van de kom en kneed dan nog enkele minuten verder, tot het soepel is. Laat onder plastiekfolie 15 min rusten. Weeg dan je deeg en deel door 16. Verdeel in portie en bol op, laat nog eens 15 min rusten. Rol de lapjes op een bebloemd werkvlak en met een bebloemde rol uit tot lapjes van 12cm ongeveer en strijk lichtjes in met water. Leg er een worstje op en vorm er een broodje van.



Leg de piro's met de sluiting naar beneden op en met bakpapierbeklede bakplaat, druk ze goed aan zodat ze een beetje aan het papier kleven en laat nog 60 minuten narijzen.


Snij ze eventueel in met een scherp mes. Laat de oven voorverwarmen op 200°.
Strijk de broodjes in met losgeklopt ei en bak ze ongeveer 20min af. Warm zijn ze heel lekker maar koud doen ze het ook zeer goed in een pick-nick mand!



Klaar ? Bakken maar !


Bron : Het Belgische Bakboek. Uitgeverij Kannibaal.
Stefan Elias

Geen opmerkingen:

Een reactie posten