zondag 3 december 2017

Hoegaardse suikervlaai uit het Belgische Bakboek


Vandaag eens lekker gebakken uit het fantastische boek : Het Belgische Bakboek van Bloch.
Het zijn één voor één goede recepten gebundeld door Stefan Elias.
Zowel een beginner als een ervaren bakker vindt zeker zijn favoriet terug. En alles is eenvoudig uitgelegd. Dit boek mag zeker niet ontbreken onder de kerstboom .
Het is een taartje met een smeuige vulling omringd door een heerlijk korst van gesuikerd taartdeeg.


Dit heb je nodig voor de taartbodem en het deksel:
- 150gr gewone bloem - 15gr suiker - 40gr volle melk - 1 ei
- 15gr verse gist - 2,5gr zout en 40 gr ongezouten boter

Zo ga je te werk :
Je roert het eitje los in de melk en voegt ook de gist toe tot hij mooi is opgelost. Voeg dan de bloem en de suiker toe en als laatste het zout en de boter. Kneed even met de hand in de kom en dan nog eens kort kneden op het aanrecht. Niet panikeren, het is een heel kleverig deeg maar dat komt straks zeker goed. Verpak het in plastiekfolie en laat het minstens een half uurtje rusten in de koelkast.



Voor de vulling heb je nodig: - 300gr volle melk - 1 zakje vanillesuiker - 2 eierdooiers - 70gr suiker - 30gr maizena - 150gr room .
 Voor de afwerking heb je straks nog een losgeklopt eitje nodig, enkele klontjes boter en 20gr suiker.  

Je gaat als volgt te werk : breng de melk ( hou een kopje over ) met de suiker aan de kook en klop ondertussen in de overgebleven melk de maizena los, voeg daar dan ook de eierdooiers en de suiker bij. Klop goed los en voeg dan langzaam een beetje van de kokende melk toe, breng alles terug over bij de kokende melk en laat al roerend nog even doorkoken en indikken. Neem van het vuur en voeg de koude room toe, deze moet niet opgeklopt worden. Laat afkoelen. Dit gaat iets vlugger als je het in een koud waterbad plaats. Dek af met plastiekfolie om geen velletje te hebben.

Laat de oven voorverwarmen op 200° en boter een vorm van 20cm in. Bestrooi jou werkvlak met bloem en neem jou deeg erbij, zorg ook dat je deegrol bebloemd is. Weeg 175gr van je deeg en rol het uit tot een ronde die iets groter is dan je vorm en een dikte van 3 mm, ideaal daarvoor zijn houten meetlatjes. Leg het deeg in de taartvorm en druk goed aan tegen de zijkanten. Snij de overtollige randen weg en gebruik ze eventueel om ergens een beetje te corrigeren. Het moet niet zo heel perfect zijn hoor!
Strijk de randen in met het eitje en breng de vulling op de taartbodem. Rol het resterende deeg uit tot een ronde lap die ietsje groter is dan de vorm, ook op 3mm. Leg voorzichtig op de vulling, probeer niet te trekken aan het deeg. Duw het deeg wel mooi tegen het de bodem, dat het een gesloten taart wordt. Strijk in met het eitje en laat nog een half uurtje rusten op kamertemperatuur. 







Knip de taart een zevental keer in om de stoom te laten ontsnappen tijdens het bakken. Verdeel de boter over de taart en bestrooi rijkelijk met de suiker.

Bak de taart 25 à 30 min , bij mij was ze voldoende na 25 min. Laat de taart volledig afkoelen voor ze aan te snijden. Dat de vulling mooi kan opstijven, je zal zien dat ik daar niet kon aan weerstaan..


Super lekker en niet moeilijk, klaar?bakken maar!


Bron : Het Belgische Bakboek van uitgeverij De Kannibaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten