zondag 28 januari 2018

Appeltaart met appelmoes


Heerlijke appeltaart met een smeuïge vulling van appelmoes in combinatie met cakebeslag. Eenmaal je kruimeldeeg zelf hebt gemaakt wil je geen meer kopen.  Het is in een mum van tijd klaar en zo veel beter.
Voor het kruimeldeeg heb je nodig : 250 gr bloem - 125 gr zachte boter - 25 gr bloemsuiker - 1 ei - 10 gr water - 3 gr zout
Zo ga je te werk : Breng de boter, de suiker , de bloem en het zout in een brede kom of op tafel en bewerk tot je een kruimelige massa bekomt. Voeg dan het ei en het water toe en kneed even goed door tot je een homogene massa hebt. Wikkel in plastiekfolie en laat minstens een half uurtje rusten in de koelkast. Nog beter is de avond voorheen maken. Hoe langer dat het koel gerust heeft hoe beter het uitrolt en minder scheurt.

 
Voor het cake beslag heb je nodig : 125gr zachte boter - 125gr fijne suiker - 125gr zelfrijzende bloem- 2 eitjes - snuifje zout - klein beetje vanille aroma - 200gr appelcompote - 1 appel
Mix de boter en de suiker romig, voeg 1 na 1 de eitjes toe. Voeg pas het volgende eitje toe als het vorige volledig is opgenomen. Zeef dan de bloem met het zout, voeg de vanille toe en mix nog eens kort door tot een homogeen deeg. Verwarm ondertussen de oven op 200°.


Rol nu het deeg uit op 3 mm dikte en 4 cm groter dan je vorm. Gebruik je een vorm van 20 cm zal je een hogere taart hebben. Mijn vorm was er een van 20 cm. Bekleed de vorm, rol het overtollige deeg eraf. Duw met je duimen het deeg een beetje omhoog. Prik de bodem enkele keren in en strooi er een beetje amandelpoeder over. Verdeel er 200gr appelcompote ( zie appelflappen ) 


 

 Daarop verdeel je het cakebeslag. De laatste appel, schil je en verdeel je in 8 partjes en maak er inkervingen in met een vork. Schik mooi op het cakebeslag.




Bak af op 200°, hoe kleiner de vorm hoe langer het moet bakken omdat het hoger is. Indien nodig dek je af met aluminiumfolie om verder  kleuren te voorkomen. Bij mij ( vorm 20cm) heeft hij 50 min gebakken en na 30 min heb ik hem afgedekt.


Nog bestrijken met verwarmde abrikozenconfituur of afdekgelei. 



Klaar? Bakken maar !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten