zondag 18 maart 2018

Boterpistolets


Niet is zo lekker dan s'morgens een zelfgebakken pistolet als ontbijt. Dit zijn boterpistolets, je kan ze gemakkelijk de dag ervoor maken, er zit een klein klontje boter in verwerkt waardoor ze s'morgens nog lekker zacht zijn. Het recept komt uit  het Bakboek de Klassiekers, een aanrader voor wie op zoek is naar een goed bakboek, het zijn eenvoudig uitgelegde recepten en je vindt er alle klassiekers en meer in terug.
Wat heb je nodig  voor 10 pistolets van 75 gr: 450 gr bloem - 1 blokje verse gist ( 42gr) - 8 gr zout - 15 gr boter op kamertemperatuur -  250 ml water - 100 gr boter


Zo ga je te werk : Zeef de bloem in de mengkom en maak een kuiltje. Los de gist op in het water en giet in het kuiltje. Meng 1 minuut op trage snelheid, als het al een papje is voeg je aan de zijkant het zout toe, meng nog 1 minuut en voeg dan de 15 gr boter toe, kneed nog een 3tal minuten op lage versnelling. Daarna mag je nog een 6tal minuten laten kneden op versnelling 3. Het deeg is voldoende gekneed als het elastisch aanvoelt en loskomt van de kom. Breng plastiekfolie op de kom en laat 15 minuten rusten op kamertemperatuur. Verdeel de 100 gr boter in blokjes van 10 gr en plaats in de koelkast.

Bebloem je werkvlak en leg je deeg erop, bestuif ook met wat bloem en ook je handen. Duw de lucht uit jouw deeg, dek terug af met plastiekfolie en laat nog eens 20 minuten rusten. Verdeel het deeg in 10 stukjes van 75 gr en bol ze op 5 tussendoor regelmatig een jouw handen bebloemen ), plaats ze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Dek terug af met plastiekfolie. Laat 30 minuten rusten.


 

Neem de boter uit de koelkast en duw in ieder bolletje een klontje boter, bol terug een beetje op en laat vervolgens onder plastiekfolie terug rusten tot ze in volume verdubbeld zijn.



 Dat is toch ongeveer een uurtje. Verwarm de oven voor op 240°. Bak de pistolets 10 à 15 minuten. Je kan ze voor ze de oven in gaan nog eens bestuiven met water of direct als ze uit de oven komen eens lichtjes bestuiven met water. Zo gaan ze mooi glanzen. Laat ze afkoelen op een rooster. Als het voor de volgende dag is bewaar je ze best afgedekt.


Smakelijk!
Bron : Het Bakboek de Klassiekers, uitgeverij Mbooks/WPG uitgevers België  
 auteur Eric Van den Hende , ISBN 978 90 02 23969 4                                                                                      

                                                                               

1 opmerking:

  1. Hoi bij mij liep tijdens het bakken de boter uit de broodjes. Wat heb ik fout gedaan?
    Mvg

    BeantwoordenVerwijderen